Venezuela
Foto: Pablo Gonzales

01.07.2024 Af Bernt Greger Olsen, oversat og bearbejdet af Thomas Godsk Larsen

Venezuela: Enormt behov for bibler!

Venezuela er et land i knæ, og landets situation præger det lokale bibelselskabs arbejde. For mange koster det en hel månedsløn, hvis man skal købe sin egen bibel

Et land i krise

Venezuela var engang det rigeste land i Latinamerika, men de seneste 25 år har landet været igennem en dyb krise med fødevaremangel og hyperinflation. Manglen på bibler er stor, og landets bibelselskab kæmper en svær kamp for at sprede Guds ord om håb, trøst og tro på fremtiden.

Social utilfredshed blandt befolkningen var en del af årsagen til, at Hugo Chávez kom til magten i 1999. Hans styre førte til et øget konfliktniveau med andre lande, især USA. Korruption og økonomiske fejlprioriteringer gav en enorm inflation, der stadig præger landet, og dets tidligere olieindtægter er gået i stå. Landet glider ind i stadig nye kriser, og hele otte millioner mennesker, cirka 25 procent af befolkningen, har forladt landet inden for få år.

Kirkerne vokser

Men midt i krisen er der også håb. Et hidtil uset antal mennesker opsøger landets kirker, og mange nye mennesker kommer til tro. Der er en mangfoldighed af kirker i Venezuela, men særligt pinsekirkerne er i vækst. Mange andre evangeliske kirker er også vokset betydeligt. Og selv om den katolske kirke stadig er den største, har den mistet en del medlemmer i de senere år.

Venezuela
En gudstjeneste lidt udenfor byen Maracaibo i Venezuela. Foto: Pablo Gonzales.

Mange kirker samarbejder med Venezuelas bibelselskab om undervisning i Bibelen. Landets bibelselskab samler også ind til at kunne dele bibler ud til den fattige befolkning, ligesom man er involveret i flere oversættelsesprojekter til landets minoritetssprog.

Flere bibler til den fattige befolkning

Den mest udbredte bibeloversættelse, Reina Valera, er på spansk, det sprog, næsten alle taler i Venezuela. Men landet rummer også en række minoritetssprog, primært indianske sprog. Og det er ikke altid nemt at give disse grupper bibler på deres eget sprog, for i skolen lærer eleverne normalt kun at læse spansk. Derfor skal folket først lære at læse deres eget sprog, men når det sker, er det en åbenbaring for dem at høre, at "Gud taler mit sprog".

I Bibelselskabets samarbejde med Venezuela er der fokus på at skaffe flere bibler til den fattige befolkning, både på spansk og på de andre sprog, der tales i landet. Og der er fokus på at få oversat Bibelen til minoritetssprogene. For som en sagde i Venezuela under et nyligt besøg: 

Hvad der er umuligt for mennesker, er muligt for Gud!

Lad os stå sammen med befolkningen i Venezuela i deres bøn om flere bibler. Sammen med dem beder vi også om en forandring i samfundet – så folk igen kan få adgang til deres mest basale behov, såsom mad og tøj, medicin og sundhedsvæsen.

Hjælp med at bringe Guds ord til Venezuelas folk:

MobilePay: 62903. Mrk. ’Venezuela’
Bank: Reg.nr.: 3001. Kontonr.: 9000 488. Mrk. ’Venezuela’